We zien ze regelmatig, dakkapellen met enorme aanslag. Dakkapellen die ooit mooi zijn geweest bij aanschaf, waar de bewoners trots op waren. De dakkapel die jaren geleden het huis zo’n mooi aanzien gaf, maar nu alleen nog maar een armoedige uitstraling heeft. Men beloofde zichzelf bij aanschaf van de dakkapel deze goed te onderhouden, maar het komt er maar niet van.

Een dakkapel laten reinigen is weer een extra uitgave waar je wellicht geen rekening mee hebt gehouden. Maar voor het behoud van uw dakkapel, voor de verf of van de kunststof is onderhoud wel belangrijk.

Voor de mensen die de dakkapel zelf willen reinigen hebben wij een 5 stappenplan opgesteld.

 Veiligheid boven alles.
Ga niet rechtstreeks op het dak staan. Wij gebruiken zelf een speciale dakladder, deze heeft boogtredes. Deze ladder geeft extra grip en zorgt ervoor dat je niet direct op de dakpannen staat. Voor extra veiligheid kun je deze met een easy-fit nokladder vastzetten.
Ga niet uit het raam hangen. Dit kan gevaarlijk zijn en je kunt niet het hele dakkapel schoonmaken. Blijf gefocust en alert.

BELANGRIJK: Hou ten alle tijden één hand ergens aan vast (dakkapelrand, kozijn etc). Indien je iets laat vallen, Laat het los, Laat het gaan, probeer het niet nog even te vangen, want voor je het weet ga je er zelf achteraan.

Knikkende knieën? Ga van het dak af en schakel ons in.

STAP 1: Neem alles mee naar boven wat je nodig hebt:
– emmer met water en een neutrale allesreiniger (lauwwarm water maakt beter schoon, maar is geen vereiste). Wij maken zelf gebruik van gedemineraliseerd water (osmosewater).
– meerdere zachte sponsjes (zonder schuurkant), wij gebruiken zelf powersponsjes (wondersponsjes)
– meerdere schone microvezeldoekjes
– gebruik een heuptasje om deze spulletjes in te doen, deze maak je vervolgens vast aan je riem
– bevestig zwaardere spullen, zoals je emmer, met een haak aan de dakkapel voor eigen veiligheid

Stap 2: Kijk of de dakgoot en regenpijp vrij is van bladeren en smurrie. Verwijder dit als nodig, dat kan met een kleine borstel.

Stap 3: Maak de gehele dakkapel schoon met gebruik van de sponsjes en neem dit direct af met een schoon microvezeldoekje.

Stap 4: Breng voor extra bescherming een laag wax aan op de dakkapel. Wij gebruiken hier een gewone autowax voor. Deze dien je aan te brengen en uit te wrijven. Gebruik ook hiervoor weer een schone microvezeldoek.

Stap 5: Ruim alles op, neem alles weer mee. Daal rustig af en neem een heerlijke, eerlijke verdiende kop koffie/thee, met een lekker gebakje erbij. Want je mag echt Trots zijn op jezelf.

ABSOLUUT NIET GEBRUIKEN: een hoge drukreiniger.
Het woord zegt het al, de druk is (te) hoog en geeft alleen maar schade aan het hout of kunststof.

Share This