Milieubewust schoonmaken, kan dat? En hoe doen wij dat dan?
Ja dat kan. Op meerdere manieren zelfs. Ongeveer 8 jaar geleden kregen wij een schoonmaakopdracht bestaande uit meerdere wooncomplexen. Een grote uitdaging voor ons was dat niet op elke lokatie water aanwezig was. En op niet iedere lokatie hebben wij altijd warm water. Want warm water is de enige manier om schoon te maken, toch? Althans dat is nog vaak de gedachtegang van velen.
Dus doken wij in de ontwikkelingen in schoonmaakmiddelenindustrie en deze staat zeker niet stil. Zowel niet bij de schoonmaakproducten als de materialen. Daarbij zijn er verschillende studies gedaan naar het reinigen met warm en koud water. En misschien verbaast de uitkomst u wel.
Wanneer u met warm water schoonmaakt is het beter om weinig tot geen schoonmaakmiddel te gebruiken. Schoonmaakmiddel heeft dezelfde eigenschap als warm water, het doet het vuil loskomen zodat het makkelijker schoon te maken is. Maar schoonmaakmiddel heeft ook tijd nodig om op te lossen. Warm water verdampt sneller dan koud water en vaak krijgt het schoonmaakmiddel niet genoeg tijd om op te lossen met als gevolg dat er een residu achterblijft. Dit residu stapelt zich op en na verloop van tijd ziet u zo’n rare waas over de vloer die zonder gebruik van schrobmachine niet weg gaat.
En schoonmaken met koud water dan? Dat is gewoon heel goed mogelijk. Sterker nog de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig worden steeds meer gemaakt voor koud water. Zij verliezen juist hun kracht in warm water. Net zoals u tegenwoordig veel kouder wast dan vroeger.
Maar we wilden meer kunnen besparen dan alleen warm water en we wilden ook een goed resultaat kunnen garanderen. Want let’s face it; Dweilen op de ouderwetse manier is niks meer dan het verplaatsen van vuil. En zoals het al meer en meer gewoon werd dat er niet met vaatdoekjes maar met microvezeldoeken werd schoongemaakt zo ontdekten we de microvezeldoeken om mee te dweilen. Microvezel heeft de eigenschap vuil aan te trekken en vast te houden. Hierdoor hoeft er helemaal geen schoonmaakmiddel gebruikt te worden. Zo kwamen we bij de greenspeed, een stukje reclame okee okee, we know en voor u goed om te weten, gewoon te koop via bol.com :))
De greenspeed heeft een buis die gevuld wordt met 0,5 liter water en met 1 microvezelmop kunnen we ongeveer 80-100m2 moppen. Daarnaast is de vloer binnen een mum van tijd weer droog. De mop gaat daarna in de was.
Ter vergelijking om deze oppervlakte met een emmer en mop te reinigen gebruiken we minimaal 10 liter water, want de mop moet natuurlijk ook uitgewrongen worden. En wat doen we daarna met dit water? Precies, weggooien. Moet u eens nagaan hoeveel water wij in die 10 jaar tijd al hebben bespaard.
Gebruiken wij alleen nog maar de greenspeed? Nee hoor. Daar waar mogelijk wisselen we regelmatig af. De greenspeed is niet perse beter dan een emmer en mop. Geen ene schoonmaakmethode is perse beter dan de andere. Er zijn meerdere facetten die meespelen bij de keuze welke schoonmaakmethode we hanteren zoals de loopafstand, bestaat een gebouw uit meerdere delen of kun je van boven naar beneden werken, waterkraan aanwezig, is er een werkkast waar materiaal neergezet kan worden of moet materiaal meegebracht worden. Dat is namelijk nog een manier om milieuwbewust schoon te maken. In ons woongebied komen wij liever op de fiets dan dat we de auto voor de deur parkeren om gezien te worden:)

Recente reacties